Vanliga frågor

Cortimyk är ett receptfritt läkemedel som behandlar fotsvamp med besvärande klåda. Cortimyk innehåller de aktiva substanserna mikonazolnitrat och hydrokortison. Mikonazolnitrat är ett svampdödande medel och hydrokortison är en mild kortikosteroid med en klådstillande och antiinflammatorisk effekt.

De aktiva substanserna är mikonazolnitrat och hydrokortison. 1 gram kräm innehåller 20 mg mikonazolnitrat och 10 mg hydrokortison. Övriga innehållsämnen är pegoxol-7-stearat, oleoylmakrogolglycerider, lättflytande paraffin, vattenfri dinatriumedetat, bensoesyra, butylhydroxianisol, vatten, natriumhydroxid och saltsyra för justering av pH. 

Cortimyk kan användas av vuxna och barn över 10 år.

Cortimyk kan även användas mot andra svampinfektioner i huden, efter ordination av läkare.

Cortimyk innehåller de aktiva substanserna mikonazolnitrat och hydrokortison. Mikonazolnitrat är ett svampdödande medel och hydrokortison är en mild kortikosteroid med en klådstillande och antiinflammatorisk effekt. På grund av denna kombinationseffekt är Cortimyk effektiv både gällande att behandla svampinfektionen och att lindra klådan. 

 

 

 

Här följer ett antal tips för att minska risken för att få fotsvamp.

  • Tvätta fötterna ofta med tvål och vatten, och se till att torka dem väl efter tvätt (särskilt området mellan tårna).
  • Använd inte andras skor eller tofflor.
  • Välj skor som tillåter luftcirkulation (såsom läder eller tyg) i stället för vinyl- eller andra material som inte tillåter att foten "andas".
  • Bär alltid gummisandaler eller ”duschskor” i offentliga duschar och omklädningsrum.
  • Håll dina strumpor torr,och byt strumpor om de blir blöta. 
  • Byt skor ofta.

Cortimyk behöver INTE kylförvaras, utan ska förvaras i rumstemperatur vid högst 25°C. Förvaras utom syn- och räckhåll för barn.

Tala om för din läkare eller apotekspersonal om du använder, nyligen har använt eller kan tänkas använda andra läkemedel.

Behandling med warfarin (t ex Waran), som intas via munnen kan påverkas av Cortimyk. Om du behandlas med blodförtunnande läkemedel kan din läkare därför vilja följa upp effekten av denna behandling. 

Inga ogynnsamma effekter på fostret har påvisats. Hydrokortison passerar över i modersmjölk men påverkar troligen inte barn som ammas. Rådgör dock med din läkare eller apotekspersonal innan du använder Cortimyk under graviditet eller amning.